Tiense Sportawards uitgereikt

25
november
2019

Op vrijdag 22 november ’19 werden de ‘Tiense Sportawards’ uitgereikt. Skeeleraar Jason Suttels kreeg de ‘Trofee voor sportverdienste’. Jules Vanlangenaker en Charlotte Vanlangenaker gingen met de ‘Jeugdtrofee’ naar huis. Racing Club Tienen Atletiek mocht de ‘Trofee competitieve club’ in ontvangst nemen. 

Tijdens het Sportgala werden Filip Poffé van Chiryaku-Dojo Belgium, Kurt Smets van Gymclub Tienen en Johan Naus van de Sint-Truidense Biljart Academie gehuldigd als ‘Laureaat van de sport’. Filip Poffé is al 30 jaar trainer in de Japanse krijgskunsten, waarbij hij zowel aan kinderen als volwassenen lesgeeft. Kurt Smets is een van de steunpilaren van GymClub Tienen, die steeds op zoek gaat naar nieuwe manieren en opleidingen voor de gymnasten en trainers. Johan Naus won afgelopen seizoen het Limburgs Kampioenschap ‘Beker der Gewesten’ in de disciplines vrijspel en drieband. Hij werd ook tweede op het BK vrijspel.

Bij de ‘Jeugdtrofeeën’ vielen Jules Vanlangenaker en Charlotte Vanlangenaker van Racing Club Tienen Atletiek in de prijzen. Jules werd tijdens het indoorseizoen provinciaal, Vlaams en Belgisch kampioen in het polsstokspringen. Ook outdoor behaalde hij een provinciale en Vlaamse titel. Hij werd geselecteerd voor het European Youth Olympic Festival in Baku, waarvan hij met een bronzen medaille terugkeerde. Hij tekende zowel indoor als outdoor voor de beste Belgische jaarprestatie.

Charlotte Vanlangenaker behaalde Vlaamse titels in het kogelstoten, polsstokspringen én meerkamp en werd ook Belgisch kampioen in deze laatste twee disciplines.  Ze zorgde in het polsstokspringen voor een nieuw Belgisch record en zette ook de beste Belgische jaarprestatie bij het kogelstoten, meerkamp en discuswerpen op haar naam. Ze werd als enige kadet geselecteerd voor de FISEC-spelen, een internationale schoolsportontmoeting voor 15- tot 17-jarigen. Ze keerde terug uit Roemenië met 2 zilveren en 1 gouden en bronzen medaille.

Bij de ‘G-sport’ werden zowel Filip Billen als sportclub Huis in de Stad in de spotlights geplaatst. Filip Billen behaalde op de Open Zweedse kampioenschappen in Lund een gouden, zilveren en bronzen plak. Op de Belgische Open Para-Karate Cup werd hij Belgisch kampioen kata individueel en behaalde hij brons in kumite. Op de I-Karate World Cup in Ierland veroverde hij de bronzen medaille kata. De atleten van Sportclub Huis in de Stad namen deel aan de Special Olympics en ook zij kwamen met mooie prijzen naar huis.

Racing Club Tienen Atletiek kreeg de ‘Trofee voor competitieve club’. Het afgelopen seizoen was één van de beste uit de rijke geschiedenis van de club. Tijdens provinciale, Vlaamse en Belgische kampioenschappen werden maar liefst 70 gouden, 37 zilveren en 33 bronzen medailles behaald. Verder werden er 17 beste Belgische jaarprestaties genoteerd en 1 Belgisch record. Naast deze sportieve topprestaties van de Tiense atleten, blonk RCT Atletiek uit met enkele grote organisaties op de atletiekpiste van het sportcentrum Houtemveld: drie provinciale kampioenschappen en de finale van de Beker van Vlaanderen Atletiek voor de jeugd. Met meer dan 1.600 bezoekers was dit laatste event één van de grootste competitieve sportmanifestaties in Tienen in 2019.  GymClub Tienen kreeg de ‘Trofee voor recreatieve club’.  Hun demoteam nam in juli ‘19 deel aan World Gymnaestrada in Oostenrijk, het grootste niet-competitieve sportevenement ter wereld met meer dan 20.000 deelnemers uit 63 landen.

De ‘Persprijs’ werd overhandigd aan Stan Franckx van Swimming Team Tienen. Hij zwom afgelopen seizoen een mooi palmares bij elkaar met twee medailles op de Vlaamse en vier gouden medailles op de Belgische kampioenschappen. Verder behaalde hij twee gouden en een zilveren medaille op de provinciale kampioenschappen. Hij nam ook deel aan de Europese jeugdkampioenschappen in Rusland.

De ‘Trofee voor sportverdienste’ ging naar skeelerkampioen Jason Suttels. Zijn titels en behaalde ereplaatsen zijn bijna niet meer te tellen. Jason pakte tweemaal brons op het Belgisch Kampioenschap skeeleren en goud op de 5.000 m afvalling op de weg. Op het wereldkampioenschap op de piste behaalde hij twee keer goud, op de 10.000 meter afvalling en de 10.000 meter punten/afvalling. Hij bracht ook een bronzen medaille mee naar Tienen. Tijdens het WK op de weg pikte hij goud op de 10.000 meter punten mee. Op de Europese kampioenschappen op de piste werd het maar liefst driemaal een gouden plak. Tijdens het EK op de weg zorgde hij voor twee eerste plaatsen. In de Europacup ging hij er vandoor met een gouden medaille. Jason combineert sinds dit jaar skeeleren met snelschaatsen. Hij behaalde al 3 Belgische titels én 4 nationale records bij de junioren in deze discipline.

Contact